فهرست مطالب
خار پاشنه چیست؟ علل و عوامل مرتبط
خارپاشنه، یکی از مشکلات شایع در ناحیه مچ پا است که باعث درد و ناراحتی میشود. و معمولا با عکس رادیولوژی از پاشنه پا مشخص می شود. این مشکل معمولاً ناشی از التهاب و تحریک اعصاب در ناحیه پاشنه است. برخی عوامل مرتبط با خارپاشنه شامل تمامیت نامناسب پاشنه، استفاده نادرست از کفش، وزن بالا، فعالیتهای ورزشی یا تحمیل استرس زیاد به پا میباشند.
علائم و نشانههای خارپاشنه
علائم خارپاشنه ممکن است شامل درد و سوزش در ناحیه پاشنه باشد. این درد ممکن است در طول روز بیشتر شود و به خصوص پس از استراحت طولانی یا اولین قدمهای صبحگاهی شدیدتر شود. همچنین، ممکن است در اثر فشار بر ناحیه پاشنه یا قرار گرفتن در موقعیتهای خاص مانند پا بر روی سطح سخت، درد بیشتری احساس شود.
- درد در ناحیه پاشنه: درد معمولاً در ناحیه پاشنه احساس میشود و ممکن است شدیدتر باشد پس از استراحت طولانی و یا اولین قدمهای صبحگاهی.
- سوزش و تحریک در پاشنه: علاوه بر درد، سوزش و تحریک در ناحیه پاشنه نیز ممکن است به وجود آید.
- درد در طول روز: در برخی موارد، درد پاشنه در طول روز نیز حاضر است و ممکن است در فعالیتهایی که فشار زیادی بر ناحیه پاشنه وارد میکنند، بیشتر شود.
روشهای تشخیص خارپاشنه
تشخیص خارپاشنه براساس نشانهها و علائم مشاهده شده و ارزیابی توسط پزشک تشخیص داده میشود. در صورت مشاهده هرگونه نشانه خارپاشنه، مراجعه به پزشک تخصصی پا میتواند لازم باشد. پزشک ممکن است از روشهای زیر برای تشخیص خارپاشنه استفاده کند:
- مصاحبه پزشکی: پزشک به شما سوالاتی درباره علائم، شدت درد، تاریخچه بیماری و فعالیتهای شما میپرسد تا به تشخیص صحیح نزدیک شود.
- بررسی بالینی: پزشک با بررسی ناحیه پاشنه و بررسی نقاط تحریکپذیر و وضعیت عضلات و استخوانها، به تشخیص خارپاشنه میرسد.
- تصویربرداری: در برخی موارد، پزشک ممکن است از رادیولوژی از پاشنه پا (رادیوگرافی (X-ray))، آلتراسونوگرافی (Ultrasound) یا MRI استفاده کند تا ناحیه پاشنه را به صورت تصویری مشاهده کرده و هرگونه آسیب یا التهاب را تشخیص دهد.
- آزمایشهای تکمیلی: در مواردی که پزشک شک دارد یا برای تشخیص دقیقتر نیاز است، ممکن است آزمایشهای تکمیلی مانند آزمایش خون، آزمایش تصویربرداری تخصصی یا آزمایشهای فشارسنجی انجام شود.
با افزایش سن امکان اذیت شدن به دلیل ایجاد خارپاشنه بیشتر می شود و این افراد سختی بیشتری را در این موارد تحمل می کنند.
در بعضی موارد بیمار به علت درد و یا نداشتن تعادل به زمین میخورد و دچار شکستگی لگن می شود.
مدیکال هوم دارای کارشناسان خبره در جهت انجام رادیولوژی پاشنه پا در منزل و همین طور رادیولوژی لگن در منزل می باشد و بیماران عزیز میتوانند به صورت 24 ساعته با تماس با مدیکال هوم ، خدمات رادیولوژی در منزل را انجام دهند.
در بعضی موارد بیمار به علت درد و یا نداشتن تعادل به زمین میخورد و دچار شکستگی لگن می شود.
مدیکال هوم دارای کارشناسان خبره در جهت انجام رادیولوژی پاشنه پا در منزل و همین طور رادیولوژی لگن در منزل می باشد و بیماران عزیز میتوانند به صورت 24 ساعته با تماس با مدیکال هوم ، خدمات رادیولوژی در منزل را انجام دهند.
راههای مدیریت و درمان خار پاشنه
برای مدیریت و روش های درمان خارپاشنه، روشهای زیر میتواند مفید باشد:
- استراحت و کاهش فعالیتهای تحمیلی به پا: استراحت و کاهش فعالیتهایی که ممکن است ناحیه پاشنه را بیشتر تحریک کنند، میتواند به بهبود و تسکین درد کمک کند.
- استفاده از کفش مناسب: استفاده از کفش با پشتیبانی مناسب و وسایل پاپیوتهای که فشار را از ناحیه پاشنه بردارند، میتواند علائم خارپاشنه را کاهش دهد.
- تمرینات تقویتی و کششی: انجام تمرینات تقویتی و کششی منظم برای عضلات پا و پاشنه میتواند از استحکام بیشتر و افزایش انعطاف پاکننده باشد.
- ماساژ و استفاده از یخگذاری: استفاده از ماساژ و یخگذاری در ناحیه پاشنه میتواند به کاهش التهاب و درد کمک کند.
- در صورت لزوم، مراجعه به پزشک: در موارد شدیدتر و مزمن خارپاشنه، مراجعه به پزشک تخصصی پا و انجام درمانهای مکمل مانند فیزیوتراپی، تزریقات ضد التهاب یا استفاده از ارتدوزهای ویژه میتواند لازم باشد.
- تزریق کورتیزون: کورتیزون یک داروی ضد التهاب قدرتمند و یک نوع استروئید محسوب می شود. و می توان آن را به منظور کاهش التهاب و درد به درون فاسیای کف پا تزریق کرد.تعداد بالای تزریق استروئید می تواند باعث پارگی فاسیای کف پا شده و در نهایت باعث کف پای صاف و درد مزمن گردد.
- فیزیوتراپی: به توصیه پزشک شما میتوانید به یک فیزیوتراپیست مراجعه کنید و برنامه های تمرینی مناسبی را با تمرکز بر روی کشیدن عضلات ساق پا و فاسیای کف پا را انجام دهید. به علاوه، یک برنامه ی فیزیوتراپی ممکن است شامل روش های مخصوص ماساژ ، یخ درمانی و دارو درمانی به منظور کاهش التهاب در اطراف فاسیای کف پا باشد.
درد خار پاشنه در چه سنی ایجاد می شود؟
درد در خار پاشنه با اینکه به طور دقیق محدود به سن و سال خاصی نیست و در افراد جوان هم مشاهده شده ولی معمولا در افراد مسن این درد بیشتر احساس شده است.
تشخیص قطعی خار پاشنه
در رادیولوژی از پاشنه پا خار پاشنه در صورت وجود نمایان می شود و شما میتونید بدون خارج شدن از منزل ، با رادیولوژی از پاشنه در منزل جهت تشخیص خار پاشنه، وجود آن را تشخیص داده و درمان لازم را به انجام رسانید.
درمان فوری خار پاشنه
1-تمیز کردن: پا را با آب و صابون تمیز کنید.
2-استراحت: از قدم خود استراحت دهید و فشار را کاهش دهید.
3-یخ گذاری: یخ را در یک دستمال قرار دهید و به محل مورد آسیب دهید تا التهاب کاهش یابد.
4-استفاده از ضد التهاب: از داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن استفاده کنید.
5-استفاده از کفش مناسب: اطمینان حاصل کنید که کفشهایتان مناسب و راحت هستند
دکتر خار پاشنه
دکترهای ارتوپد پس از مشاهده تصویر رادیولوژی بیمار در صورت وجود خار پاشنه به بیمار اطلاع می دهند و راه درمان این مشکل را چه با استراحت کردن و چه با استفاده از دارو به بیمار ارائه می دهند.
درمان قطعی خار پاشنه
ممکن است در فضای مجازی با این مانند تیترها مواجه شده باشین.اینگونه تیترها بیشتر برای جذب مخاطب می باشد و شاید هیچگونه کارایی نداشته باشد. در صورت مواجه شدن با خارپاشنه فقط برای شما باید نظر پزشک مهم باشد و راه های بی خطر همچون روش های تیتر بالا.
درمان قطعی درد پاشنه پا
درد در پاشنه پا علل و عوامل مختلفی می تواند داشته باشد از جمله زیاد راه رفتن و فشار زیاد به پاشنه، زمین خوردن و دیگر عوامل .نمی شود برای همه ی این موضوعات یک درمان پیشنهاد کرد چرا که درمان شکستگی پا با خار پاشنه کاملا متفاوت است.
درباره علیرضا غفاری
طراح سایت و برنامه نویس، نویسنده سایت خدمات پزشکی در منزل مدیکال هوم، کارشناس رادیولوژی، فارغ التحصیل از دانشگاه علوم پزشکی ایران